Norge

Oversettelse til valenciansk

Spania er et land med mange ulike dialekter og helt egne språk. Den mest utbredde spansken heter kastiljansk.

I Valencia, en region i Spania som ligger på den pyreneiske halvøyas østkyst, snakkes det en spesiell type spansk – katalansk.

Valenciansk er en katalansk dialekt med mange særegenheter. Her forteller vi om noen av disse.

Et språk for landsbygda

Det er omtrent to og en halv millioner mennesker som snakker valenciansk, og de fleste av dem bor i Valencia-regionen.

I Valencia, og i enda større utstrekning Alicante, snakker mange kastiljansk til hverdags men i Valencia-regionen sameksisterer valenciansk og kastilljansk side ved side og skiltene her er tospråklige.

Det er faktisk en rettighet å bli undervist på valenciansk. Alle offentlige dokumenter skrives på både valenciansk og kastiljansk.

Fonologi – forskjeller i lyd

Fonologisk sett, dvs. hvordan ord uttales, skiller valenciansk seg fra katalansk på enkelte punkter. Valenciansk inneholder for eksempel såkalte vokalharmonier, som ikke finnes i andre katalanske dialekter.

Det betyr at vokalene i et ord samvirker med hverandre på en bestemt måte. Vi kan kjenne igjen dette fra det finske språket, hvor ord enten inneholder vokalene äöy eller aou.

Vokaler fra de to gruppene kombineres aldri med hverandre, derimot kan vokalene e og i kombineres med hvilken som helst av de andre gruppene. På lignende måte dannes en viss melodi i valenciansk, ettersom enkelte vokaler oppfører seg på en bestemt måte i kombinasjon med andre vokaler.

Det som også skiller valenciansk fra vanlig katalansk er at konsonantene b og g uttales som β respektive ɣ. Dette forekommer i enkelte tilfeller i katalansk, men uten unntak i valenciansk.

Språkhistorie – valenciansk

Valencia – på valenciansk: València, Comunitat Valenciana eller País Valencià – er en autonom region i Spania. Hovedstaden er Valencia og regionen består av tre provinser: Castellón (Castelló), Valencia (València) samt Alicante (Alacant).

Kongedømme Valencia

Regionen Valencia av i dag har sin opprinnelse i kongedømmet Valencia, grunnlagt i år 1233. Det var et fritt land innenfor den aragonske kronen frem til 1707.

Da avskaffet den bourbonske kongen av Castilla og Aragon grunnloven, språket og lovene i kongedømmet for å legge dem under den nye kastiljanske strukturen. Han skapte et felles kongerike – Spania.

Regionens offisielle flagg har fem røde striper på gul bakgrunn og en blå kant med gullkroner. Det rødgule symboliserer La senyera, det heraldiske symbolet for kongen av den aragonske kronen.

Oversettelser til valenciansk – llengua pròpia

Valencias to offisielle språk er kastiljansk (spansk) og valenciansk selv om den spanske grunnloven krever at spanske borgere i Spania skal kunne spansk så har valenciansk en spesiell beskyttelse som den autonome regionens egne språk – llengua pròpia.

Valenciansk (valencià) er den katalanske målformen som snakkes i denne regionen. Ettersom det er et offisielt språk i er alle gatenavn og skilter på valenciansk (og spansk). Alle har rett til å anvende språket i offisielle sammenheng: radio, TV, kontakt med myndigheter og aviser.

Geografi

I Valencia er språket viktig, men dess lenger sør man kommer desto mindre valenciansk hører man. I Alicante (sør for Valencia) snakker de aller fleste spansk (kastiljansk) men med enkelte valencianske ord (Alacantí), noe som kan høres merkelig ut for dem som kommer utenfra. På landsbygda derimot snakker de fleste fremdeles valenciansk.