Norge

Oversettelser til og fra rumensk

Vi tilbyr effektive kvalitetsoversettelser til og fra rumensk. Vi oversetter tekster innen alle fagområder, og alle oppdrag utføres av kvalifiserte morsmålsoversettere. Om du sender oss teksten din gir vi deg et uforpliktende tilbud og et konkurransedyktig prisestimat!

Det rumenske språket

Rumensk, eller variasjoner av rumensk, er offisielt språk i både Romania, Moldova og Serbia. Språket tilhører den romanske språkgruppen i den indoeuropeiske språkfamilien, og skrives med det latinske alfabetet. Rumensk deles opp i fire hoveddialekter: dakorumensk, grunnlaget for det moderne skriftspråket; arumensk, aromunsk eller makedorumensk; meglenorumensk eller meglenittisk; istrorumensk eller istrisk. Til sammen snakker totalt 26 millioner mennesker i verden rumensk. Av disse er majoriteten bosatt i Romania, og de resterende 2,6 millionene i Moldova. Slavernes invasjon på Balkan på 500- og 600-tallet førte til oppsplittingen av språket, som er blitt ytterligere forsterket gjennom påvirkning fra nabospråkene. Den eldste teksten på rumensk stammer fra år 1521.

Hvordan gjøre forretninger i Romania

Mange norske bedrifter kvier seg for å gjøre forretninger i Romania eller de omkringliggende østeuropeiske landene. Finanskrisen og tiggerne i det norske gatebildet har økt skepsisen, til tross for at rumenske bedrifter har rykte på seg for å være både profesjonelle og vennlige. Om du følger disse nyttige rådene kan du uansett føle deg trygg på at samarbeidet blir en suksess!

Tips 1: Hierarki

I motsetning til Norge og andre nordiske land, er maktfordelingen i den rumenske forretningsverdenen sterkt preget av hierarki. I rumenske bedrifter er det posisjon og ansiennitet som gir makt og respekt, og det er ytterst sjelden noen utfordrer disse rollene. I forhandlingsprosesser, som for øvrig er svært formelle og tidvis tøffe, bør du derfor hovedsakelig forholde deg til beslutningstakeren i rommet, samt utvise stor respekt og ydmykhet overfor denne personen.

Tips 2: Kommunikasjon

Som nevnt ovenfor er rumensk forretningskultur relativt formell, så du bør være obs på manerer og etikette når du introduserer deg, og i andre sosiale settinger. Det er verdt å pugge titlene til nøkkelpersonene før viktige møter, ettersom rumenere virkelig verdsetter korrekt bruk av titler. Unngå å håndhilse på kvinnene i rommet inntil de selv tar initiativet, og å stille personlige spørsmål under et forretningsrelatert møte. Om du blir invitert på middag er det høflig å medbringe en symbolsk gave av en beskjeden størrelse (husk at korrupsjon er relativt utbredt i Romania).

Tips 3: Byråkrati

Romania er full av byråkrater, noe som kan føre til at selv de enkleste avgjørelser lett kan dra ut i tid. Det kan derfor være en god investering å ha en lokal kontakt med kjennskap til systemet, som eventuelt kan få fortgang i sakene når det virkelig trengs. Husk at du kommer langt ved å vise velvilje, men vær samtidig på vakt – en skriftlig avtale er ofte kun et tegn på god intensjon, og tilsynelatende bindende avtaler reverseres støtt og stadig.

Tips 4: Språk

Om du virkelig ønsker å inngå langvarige forretninger med en pålitelig rumensk bedrift, anses det som en selvfølge at alle relevante dokumenter oversettes til rumensk. De fleste med høye posisjoner vil riktignok være i stand til å kommunisere på engelsk, men for å utvise respekt og profesjonalitet er det forventet at du i det minste tilbyr å arrangere oversetting. Slik sikrer du også at det rette budskapet når frem på best mulig måte, og du stiller automatisk sterkere.

Oversettelse fra engelsk til rumensk

Det finnes et stort marked for jordbruks- og industriprodukter, verktøy og anleggsmaskiner og elektrisk utstyr.

Det betyr også at behovet for oversettelser av for eksempel instruksjonsbøker er stort. Oversettelsesbyrået Hurtigoversetter bruker rumenske oversettere med bakgrunn innenfor tekstens emneområde.

Oversettere med rumensk som morsmål

Din engelske håndbok vil bli oversatt med terminologisk kunnskap innenfor det aktuelle området. I dette tilfellet vil rumensk alltid være oversetterens morsmål og i de fleste tilfeller er oversetteren også bosatt i Romania.

Tekniske, juridiske og medisinske dokumenter er det ingen problem å oversette. Vi har sakkyndige oversettere som dekker hele næringslivsmarkedet.

Moderne teknologi

Med moderne teknologi kan vi fokusere på deg som kunde. Det genererer besparelse av tid og dermed også penger. Det gagner naturligvis deg som forbruker.

Du vil få en lavere pris hos oss sammenlignet med mange av våre konkurrenters. Du vil få samme kvalitet til tross for lavere priser og rask levering.

Oversettelse fra norsk til rumensk

Den rumenske handelen er fokusert på produksjonsindustri. De siste årenes sterke økonomiske vekst har ført til at norske bedrifter har hatt god avkastning i landet.

Et resultat av dette er økt behov for oversettelser fra norsk til rumensk. Hurtigoversetter tilbyr oversettelsestjenester til og fra rumensk.

Teknisk oversettelse fra norsk til rumensk

Våre oversettere er lokaliserte i Romania og de har alle språket som morsmål. En solid utdannelse innenfor det området tekstoversettelsen gjelder sikrer en svært høy produktkvalitet.

Vi kan oversette dine industritekniske manualer fra norsk til rumensk uten problemer. Vi brukes ikke bare av bedrifter, men også av privatpersoner.  Det kan være oversettelser av CV-er, personlige meldinger eller brev. Vi oversetter alle typer dokumenter for både enkeltpersoner, organisasjoner og offentlige etater.