Språkhistorie latinsk – viventes mortuae linguae

Vi utfører oversettelse til latin

Ring oss gjerne på 21 52 02 53 så forteller vi mer om hvilke oversettelsestjenester vi kan tilby til og fra latin.

Viventes mortuae linguae - det levende døde språket. Således skulle latin kunne beskrives. Det er ikke et språk som lever fordi det ikke snakkes.

Før Vestromerrikets fall i 476 hadde latin vært offisielt hovedspråk både skriftlig og muntlig i hele Romerriket.

På oversettelsesbyrået Hurtigoversetter kan vi hjelpe deg å oversette til eller fra latin. Nedenfor vil vi gjerne fortelle litt om språkets betydning i dag.

Det har preget andre språk

Med Romerrikets fall ble den europeiske delen delt inn i nye stater. Språket ble endret på ulike måter og i dag snakker man om fem språk som har oppstått fra klassisk latin:

  • Spansk
  • Fransk
  • Portugisisk
  • Rumensk
  • Italiensk

Grammatisk sett er disse språkene enklere enn latin, men i grunnen er de alle moderne tolkninger av et felles språk. Man kan fremdeles se tydelige spor av latin i de ulike språkene.

Lingua franca

Selv om det muntlige språket har blitt forvandlet til nye språk som krever sine egne oversettelser, er skriftlig latin en annen historie. Den katolske kirken fortsatte nemlig å kommunisere ved hjelp av skriftlig latin.

Latin ble det som kalles et lingua franca, et felles språk for mennesker på tvers av landegrensene.

Klassisk gresk var et annet stort språk, men det måtte til slutt bukke under for latin. Filosofer, vitenskapsmenn og skjønnlitterære forfattere skrev alle sine verk på latin, for å nå frem til et så stort publikum som mulig.

For eksempel svenske Carl von Linné som på 1700-tallet ga alle plantene latinske navn. Linné var aktiv over et årtusen etter at det muntlige latin forsvant, men valgte allikevel å utgi sin banebrytende forskning på latin.

Det ledende lingua franca i moderne tid er engelsk, men til tross for det brukes latin fremdeles i dannelsen av nye ord i den vestlige verden og i medisinsk vitenskap. Den katolske kirken bruker også latin som skriftspråk i relativ stor utstrekning.

2018-12-27T13:10:23.5921414Z

Mariell Karlsen Bakke
Vil du vite mer?

Still dine spørsmål direkte til denne spesialisten.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoEUATC og VViN’s logoProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo