Park Guell i Barcelona

Kontakt oss gjerne for flere gode råd om forretningslivet i Spania.

Hvordan gjøre forretninger i Spania

Spania er en yndet feriedestinasjon for soltørste nordmenn. Mang en spanjol har i den sammenheng lært seg litt av hvert om den norske kulturen – blant annet at nordmenn ofte tviholder på den, selv når de er i utlandet. Mange nordmenn har på sin side lært seg noen spanske ord og strofer, og de fleste har fått med seg at mange spanske bedrifter tar siesta på dagtid. Likevel er ikke bare denne kunnskapen tilstrekkelig når man ønsker å skape gode relasjoner til spanske bedrifter. Da er en oversikt som denne uunnværlig.

Tips 1: Språk

I motsetning til hva mange tror, finnes det svært mange variasjoner av det spanske språket. De ulike versjonene er ofte basert på regioner, og selv om de fleste er relativt like, er det ikke alle som kan kommunisere på tvers av dialektene. I forretningssammenheng er det spesielt viktig å ta språkvariasjoner på alvor, noe som innebærer en dyktig tolk om nødvendig, og grundige oversettelser av viktige dokumenter. Gode forberedelser er ofte halve jobben, og legger grunnlaget for et vellykket og problemfritt samarbeid, til tross for språkutfordringer.

Tips 2: Forretningskultur

Når man gjør forretninger i utlandet er det forventet at man tilpasser seg lokale tradisjoner og skikker. I Spania kan dette innebære at man må definere forholdet til tidsrammer på nytt, i det minste med tanke på matpauser. Ettersom det ofte er svært varmt midt på dagen, opererer de fleste spanjoler med en ekstra lang lunsjpause midt på dagen, hvor man enten reiser hjem, eller går på restaurant. Dette kan samtidig bety at arbeidet starter tidligere på morgenen og avsluttes senere på kvelden. Du skal heller ikke se bort i fra at møtetidspunkter tas mindre bokstavelig – det er med andre ord ikke behov for å bli fornærmet om en spanjol er fem minutter forsinket.

Tips 3: Relasjonsbygging

I Spania legges det stor vekt på å bli godt kjent med potensielle forretningspartnere før man inngår et formelt samarbeid. Dette gjelder både på et personlig plan, og for selve bedriften. Det legges vanligvis opp til samtale rundt temaer som barn og hjem, og dette går da begge veier. Spanjoler er glad i å prate med andre, og du bør gå ut i fra at dette er hensikten ved middagsinvitasjoner og lignende – forretninger holdes til kontoret.

Vi hjelper deg med å lykkes i Spania!

Skal du gjøre forretninger i Spania er det essensielt for kommunikasjonen at all dokumentasjon er korrekt oversatt. Dette arbeidet kan Hurtigoversetter bistå med. Vi har relevant erfaring og ekspertise, slik at viktige hensyn som lokal forståelse av kulturen og språket blir ivaretatt. Det er mulig fordi vi kun arbeider med morsmålsoversettere som enten bor eller oppholder seg i Spania. Disse kan skreddersy dokumentene etter dine og dine kunders behov. Slik sikrer du at forholdene for forretninger alltid er optimale.

2018-12-24T13:30:05.9927293Z

Jens Tandberg
Vil du vite mer?

Still dine spørsmål direkte til denne spesialisten.

Male83950
customer service
American Translators Association LogoEUATC og VViN’s logoProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo