Hurtig
oversetter
Kundens behov – Vårt fokus
Kundens behov – Vårt fokus

Hvordan gjøre forretninger i Romania

Byliv i Romania

Kontakt oss gjerne for flere gode råd om forretningslivet i Romania.

Mange norske bedrifter kvier seg for å gjøre forretninger i Romania eller de omkringliggende østeuropeiske landene. Finanskrisen og tiggerne i det norske gatebildet har økt skepsisen, til tross for at rumenske bedrifter har rykte på seg for å være både profesjonelle og vennlige. Om du følger disse nyttige rådene kan du uansett føle deg trygg på at samarbeidet blir en suksess!

Tips 1: Hierarki

I motsetning til Norge og andre nordiske land, er maktfordelingen i den rumenske forretningsverdenen sterkt preget av hierarki. I rumenske bedrifter er det posisjon og ansiennitet som gir makt og respekt, og det er ytterst sjelden noen utfordrer disse rollene. I forhandlingsprosesser, som for øvrig er svært formelle og tidvis tøffe, bør du derfor hovedsakelig forholde deg til beslutningstakeren i rommet, samt utvise stor respekt og ydmykhet overfor denne personen.

Tips 2: Kommunikasjon

Som nevnt ovenfor er rumensk forretningskultur relativt formell, så du bør være obs på manerer og etikette når du introduserer deg, og i andre sosiale settinger. Det er verdt å pugge titlene til nøkkelpersonene før viktige møter, ettersom rumenere virkelig verdsetter korrekt bruk av titler. Unngå å håndhilse på kvinnene i rommet inntil de selv tar initiativet, og å stille personlige spørsmål under et forretningsrelatert møte. Om du blir invitert på middag er det høflig å medbringe en symbolsk gave av en beskjeden størrelse (husk at korrupsjon er relativt utbredt i Romania).

Tips 3: Byråkrati

Romania er full av byråkrater, noe som kan føre til at selv de enkleste avgjørelser lett kan dra ut i tid. Det kan derfor være en god investering å ha en lokal kontakt med kjennskap til systemet, som eventuelt kan få fortgang i sakene når det virkelig trengs. Husk at du kommer langt ved å vise velvilje, men vær samtidig på vakt – en skriftlig avtale er ofte kun et tegn på god intensjon, og tilsynelatende bindende avtaler reverseres støtt og stadig.

Tips 4: Språk

Om du virkelig ønsker å inngå langvarige forretninger med en pålitelig rumensk bedrift, anses det som en selvfølge at alle relevante dokumenter oversettes til rumensk. De fleste med høye posisjoner vil riktignok være i stand til å kommunisere på engelsk, men for å utvise respekt og profesjonalitet er det forventet at du i det minste tilbyr å arrangere oversetting. Slik sikrer du også at det rette budskapet når frem på best mulig måte, og du stiller automatisk sterkere.

2019-11-11T08:09:36.7231061Z
Taina Henriksson
Vil du vite mer?

Still dine spørsmål direkte til denne spesialisten.

Send Taina en e‑post
American Translators Association LogoEUATC og VViN’s logoProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo