Doing business in Iran

Ta gjerne kontakt for flere gode råd om forretningslivet i Iran.

Hvordan gjøre forretninger i Iran

Den islamske republikken Iran har i lang tid hatt et anstrengt forhold til flere vestlige nasjoner, noe som i stor grad har begrenset Irans import- og eksportmuligheter. Landet har vært hardt rammet av både europeiske og amerikanske sanksjoner, og flere andre land har vedtatt forbud mot å drive handel med iranske bedrifter. Det er likevel grunn til å se lyst på fremtiden – Iran har lenge vært i en omfattende politisk utvikling, og det er absolutt realistisk å forvente at mange vil kunne høste fruktene av den økende samarbeidsvilligheten landet viser tegn på i dag.

Tips 1: Respekt og ydmykhet

Iran et svært religiøst land, og lovverket og kulturen her er delvis basert på en strengere og mer konservativ tolkning av koranen enn hva som er vanlig i vesten. Dette betyr blant annet at det ikke bare er respektløst å rakke ned på Islam – det er også ulovlig, og blasfemi kan medføre særdeles strenge straffer. Uavhengig av dette vil det være i din interesse å utvise ydmykhet i møte med iranere, og gjerne vise interesse for landet og kulturen. Mest sannsynlig vil du da bli møtt med samme grad av velvillighet, og grunnlaget vil være lagt for et vellykket forretningssamarbeid.

Tips 2: Kleskode og sosial etikette

Alle som oppholder seg i Iran – innbyggere så vel som turister – er forpliktet til å kle seg etter islamsk standard, det vil si tekkelig, tildekket og gjerne iført religiøse hodeplagg. I forretningssammenheng kan det være tilstrekkelig for menn å ikle seg en profesjonell dress, men unngå shorts eller kortermede gensere. Vestlige kvinner bør som hovedregel ikke delta personlig på forretningsmøter i Iran.


I tillegg til å kle seg etter normen, er det viktig å være bevisst på de sosiale spillereglene i dette islamske samfunnet. Det innebærer å avstå totalt fra alkohol og sigaretter, med mindre din iranske forretningspartner selv tar initiativ til dette.
Kroppsspråket bør være dempet og nøytralt, og kroppskontakt bør unngås i formelle relasjoner.

Tips 3: Vær tilbakeholden

Nordmenn er vesentlig mer direkte i forretningssammenheng enn et konservativt og autoritært folkeslag som iranerne. Forsøk derfor å tilpasse deg møtedeltakernes tempo, grad av åpenhet og si heller for lite enn for mye.
I Iran er det også en del av den sosiale kulturen å avvise invitasjoner ved første og eventuelt andre anledning. Altså – dersom du blir invitert hjem til noen, bør du takke høflig nei minst én gang før du godtar tilbudet. Det samme gjelder gaver, restaurantbesøk og lignende.


Tips 4: Språk

Om du ønsker å samarbeide med iranske bedrifter, bør du nesten uten unntak engasjere en oversetter og/eller en tolk for å sikre en god og korrekt kommunikasjon. Dette vil også sende et sterkt signal om at du mener alvor, og kan således bidra til å fremskynde prosessen med å bygge en tillitsfull forretningsrelasjon.
Et annet godt tips er å lære seg et par strofer eller hilsninger på persisk (farsi), som en vennlig og innbydende gest – dette vil garantert slå an hos iranere.

Hurtigoversetter hjelper deg å lykkes i Iran!

Når du gjør forretninger i Iran er det viktig for kommunikasjonen at all dokumentasjon er korrekt oversatt. Dette krever støtte fra et oversettelsesbyrå med relevant språkerfaring og fagekspertise, slik at viktige hensyn som forståelse av kulturen og språket blir ivaretatt. Vi arbeider kun med morsmålsoversettere som er bosatt i det aktuelle landet. Det sikrer at dokumentene blir skreddersydd de behov du og dine kunder måtte ha. I tillegg er det essensielt for å gjøre gode forretninger i Iran.

2018-01-24T10:54:06.1976586Z

May-Linn Anker Andersen
Vil du vite mer?

Still dine spørsmål direkte til denne spesialisten.

Female83950
customer service
American Translators Association LogoEUATC og VViN’s logoProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo