Hurtig
oversetter
Kundens behov – Vårt fokus
Kundens behov – Vårt fokus

Bulgarsk strand

Kontakt oss gjerne for flere gode råd om forretningslivet i Bulgaria.

Hvordan gjøre forretninger i Bulgaria

Mange vil påstå at Bulgaria er et relativt misforstått land. Etter kommunismens fall på slutten av 80-tallet var landet riktignok preget av politisk uro, økonomisk krise og tilhørende utfordringer med korrupsjon og kriminalitet. Et par tiår senere er Bulgaria fast medlem av EU og sakte men sikkert har landet bygd opp både økonomisk kapital og tillit internasjonalt. Bulgarerne er fortsatt de fattigste i Europa men økonomien er mer stabil enn mange av deres europeiske partnere. Det er altså god grunn til å åpne opp øynene for forretningsmulighetene her.

Tips 1: Relasjonsbygging

Nordmenn kan ofte oppfattes som relativt direkte og rett på sak i forretningssammenheng, spesielt sammenlignet med andre europeiske land. I Bulgaria trenger majoriteten av forretningsmenn, og særlig de mer erfarne, både tid og rom til å innlede en betydningsfull forretningsrelasjon. Det er derimot viktig å merke seg at dette handler om å bygge tillit, og representerer hverken mangel på vilje eller evne sådan. Du kan derfor trygt vise både engasjement og initiativ – men alt til sin tid.

Tips 2: Etikette

Forretningsetiketten i Bulgaria er tilnærmet lik den i Norge, men med noen få ulikheter. Introduksjoner gjennomføres med et fast håndtrykk og utveksling av visittkort, og alle personhenvendelser skal inneholde tittel og etternavn – fornavn bør unngås inntil noe annet eventuelt er spesifisert. Kleskoden er formell, men ikke særlig streng. Likevel er det spesielt viktig for seriøse forretningskvinner å kle seg nøytralt og tekkelig.

Temaet gavegivning kan mildt sagt være forvirrende. På den ene siden er det en tradisjon å overrekke gaver til viktige forretningspartnere, men på den andre siden har år med omfattende korrupsjon gjort dette til et minefelt. Om du likevel ser det som nødvendig å gi en gave, bør du holde det helt enkelt – for eksempel med en fin penn til kontoret eller en flaske vin.

Tips 3: Møtekultur

Bulgarere foretrekker å gjøre forretninger ansikt-til-ansikt, så ved et langvarig samarbeid kan du belage deg på jevnlige turer til landet. I så tilfelle er det viktig å avtale dette god tid i forveien, og helst få en bekreftelse på telefon eller i et brev, ettersom bulgarerne ikke bruker e-post i like stor grad som nordmenn. Det er også viktig at du ankommer møter både presist og godt forberedt. Bulgarske forretningsmenn har sans for struktur og detaljer, og det at du presenterer deg selv og bedriften din på en ryddig og oversiktlig måte kan være avgjørende for videre forhandlinger.

Tips 4: Språk

Det viktigste å vite om måten bulgarere kommuniserer på, er at de uttrykker ja og nei helt omvendt fra nordmenn. I Bulgaria er det nemlig vanlig å nikke for nei, og å riste på hodet for ja, men for øvrig er det ikke mye som skiller norsk og bulgarsk kommunikasjonsform.
Veldig mange bulgarere både snakker og forstår engelsk, men det er likevel langt fra alle som gjør dette. Når man i tillegg vet at de virkelig verdsetter godt forberedte møtedeltakere, kan man trygt oversette skriftlige dokumenter, og eventuelt leie inn en tolk til viktige møter.

Vi hjelper deg med å lykkes i Bulgaria!

Når du gjør forretninger i Bulgaria er det viktig for kommunikasjonen at all dokumentasjon er korrekt oversatt. Dette krever assistanse fra et oversettelsesbyrå med rett erfaring og ekspertise. Da vet du at viktige hensyn som lokal forståelse av kulturen og språket blir ivaretatt. I Hurtigoversetter samarbeider vi utelukkende med morsmålsoversettere som er bosatt i det aktuelle landet. På den måten er du trygg på at dokumentene alltid blir skreddersydd etter dine og dine kunders behov.

2018-01-24T10:54:59.2539486Z
Fatima Vangen
Vil du vite mer?

Still dine spørsmål direkte til denne spesialisten.

Send Fatima en e‑post

Det er utfordrende tider for mange av våre kunder, både nye og faste. Vi står klare til å tenke sammen med dere, for å finne gode og effektive løsninger for alle deres oversettelsesoppgaver, og holder åpent som normalt.

American Translators Association LogoEUATC og VViN’s logoProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo