Hvordan gjøre forretninger i Bosnia-Hercegovina

Sarajevo, Bosnia

Kontakt oss gjerne for flere gode råd om forretningslivet i Bosnia-Hercegovina.

Bosnia-Hercegovina er et av landene som Norge har valgt å opprette en handelsavtale med. Per i dag livnærer landet seg i stor grad på jordbruk og metallutvinning, men mesteparten eksporteres til de baltiske nabolandene. Norge, som er avhengig av å importere nærmere 90 prosent av all frukt og grønt, er et ukjent marked for bosniere. For norske importører kan Bosnia-Hercegovinas beliggenhet og lave prisnivå være spesielt interessant. En bedre utnyttelse av handelspotensialet kan med andre ord bli meget lukrativt og føre til et langvarig samarbeid.

Tips 1: Respekt

Det er flere ting å ta hensyn til når du gjør forretninger i Bosnia-Hercegovina. Det aller viktigste er likevel å være bevisst på bosniernes dyptgående følelse av ære og stolthet. Det innebærer å utvise respekt for lokale skikker og særegenheter, og å tilpasse seg disse i den grad det lar seg gjøre. Unngå helst å nevne eller diskutere potensielt konfliktfulle temaer som religion, etnisitetsspørsmål eller borgerkrigen. Skulle du befinne deg midt i en slik samtale – finn et mest mulig nøytralt standpunkt, men forsøk samtidig å ikke fremstå helt unnvikende.

Tips 2: Etikette

Forretningsetiketten i Bosnia-Hercegovina er relativt forutsigbar, og nordmenn og bosniere følger stort sett de samme sosiale retningslinjene. Kleskoden er formell og moderne, og kvalitetsmerker blir garantert lagt merke til. I Bosnia-Hercegovina må status tas på alvor, og dette inkluderer å presentere titlene på de du introduserer. Forretningsmøter innledes vanligvis med litt uformell småprat, hvor personlige temaer slik som familie og fritid er gjengangere. Bosniere flest vil oppfatte det som smiger om noen uttrykker nysgjerrighet for livene deres, så ikke vær redd for å grave eller stille spørsmål.
Når det gjelder gavegivning finnes det ingen fasit – det er ikke forventet, men det vil stort sett bli positivt mottatt. Det er derimot lurt å holde seg til tradisjonelle gaver, slik som konfekt, en flaske vin eller en typisk suvenir fra Norge.

Tips 3: Lover og regler

Når du gjør forretninger her er det viktig å være oppmerksom på at lovverk og regelverk kan skille seg drastisk fra tilsvarende i Norge. I tillegg vil det som oftest være for komplisert og innviklet for utenforstående å sette seg inn i dette uten videre. Det kan derfor være en lur investering å engasjere en lokal advokat i forbindelse med kontraktinngåelser og andre juridiske spørsmål.

Tips 4: Språk

Når du gjør forretninger med bosniere bør du regne med at alle relevante dokumenter må oversettes til bosnisk, og muligens også til engelsk. Det kan i tillegg være aktuelt å ha med en bosnisk tolk på viktige forretningsmøter og forhandlinger for å forsikre seg om at alle kan gjøre seg forstått. Selv i tilfeller hvor dette strengt tatt ikke er nødvendig, vil det garantert bidra til at dine bosniske samarbeidspartnere føler seg ivaretatt og oppmuntret til et videre samarbeid.

Vi hjelper deg med å lykkes i Bosnia-Hercegovina!

Skal du gjøre forretninger i Bosnia-Hercegovina er det essensielt for kommunikasjonen at alle dokumenter er kyndig oversatt. Det krever assistanse fra et oversettelsesbyrå med riktig erfaring og ekspertise, slik at viktige hensyn som lokal forståelse av kulturen og språket blir ivaretatt. Hurtigoversetter kan hjelpe deg med dette arbeidet. Vi arbeider utelukkende med morsmålsoversettere som bor og oppholder seg i det aktuelle landet. De kan skreddersy all dokumentasjon i henhold til dine og dine kunders behov. På den måten sørger vi for å optimalisere forretningene dine der.

2018-01-24T10:54:53.9030800Z

Olivier Falk-Rønne
Vil du vite mer?

Still dine spørsmål direkte til denne spesialisten.

Male83950
customer service
American Translators Association LogoEUATC og VViN’s logoProz logoDIN CERTCO logoKiva supporter logo